Річ, яку не вміють робити українці

· 7 коментарів

З чим асоціюється Україна? Не тільки в мене, але й у всіх українців та інших націй. Розслаблюся і видам ланцюжок асоціацій.

Кличко, Шевченко, Руслана, Ющенко, Київ, Чорнобиль, Помаранчева революція, розпад СРСР, Євро-2012.

Судячи із цього списку, українці добре себе проявляють у політиці, спорті, мистецтві, технологіях — у різноманітних сферах діяльності, але погано розуміються на бізнесі. Кажучи слово «Корея», відразу згадується корпорація «Samsung», Італія — «Ferrari», а з Америкою, взагалі, пов’язано величезна кількість брендів і заслужене звання країни бізнесменів. А от українське підприємництво ніякого світового визнання не має. І це справедливий стан речей, бо дійсно в Україні немає жодного сильного бренду. Так, Україна належить до головних експортерів зерна, але якість цієї продукції, за світовими стандартами, дуже низька. Так, ракети «Зеніт» і літаки АН є продукцією світового рівня, але, я б сказав, це заслуга скоріше науковців і спеціалістів, ніж бізнесменів.

Мова — душа народу

Був уже якось звернув увагу в коментарях на блозі Станіслава Настенка, що в українській мові дуже бракує бізнес-термінів. А ті, що є, скальковані з англійської. Навіть такі широко вживані слова як «менеджмент», «маркетинг» не надто добре вписуються в солов’їну-калинову. Не було якось в історії часу, щоб виробити потрібні неологізми як слід. Ті, хто добре володіє англійською розуміють, яке різноманіття спільнокореневих слів і яка широта значень є у слова «biz». А український відповідник «підприємець» має досить вузьке застосування.

Для порівняння, політична українсьська добре розвинена і, навіть, постійно радує новим сленгом, як от «прихватизація» чи «космічна гречка». Із бізнес-сленгу я спромігся згадати тільки кілька виразів із зниклого феномену «новиє рускіє». Рахується чи ні?

Портрет українського олігарха

Ні, немає в Україні бізнесу в класичному розумінні. Український бізнес — олігархічний. Тобто такий, що не здатний до конкуренції на міжнародному рівні і не може як слід задовольняти потреби споживача згідно законів ринку. Українська нація є надміру заполітизованою і слабкою у бізнесі. Як результат, політика і крупний бізнес злилися в єдиний олігархічний механізм.

Основа українського підприємництва заклалася у 90-их роках, коли будь-хто з легкістю міг із тогочасного напівкримінального середовища здобути який-небудь стартовий капітал. Тепер економіка пройшла величезний шлях розвитку, а будь-хто залишаються зі своїм капіталом і напівсовковими, корумпованими методами ведення бізнесу. Конкуренція не завжди дає свій результат. Лишається надія на економічну кризу (не на політиків же), що може пришвидшити зміну поколінь підприємців.

P. S. Цікаво знати: Україна зайняла 133-тє місце із 157-ми по рівню економічної свободи.

P. P. S. Хоч блоги «правильні» читайте: Менеджмент @ БЛОГ. Та ні, це не реклама, а link love.

Категорія: Україна

Коментарі (7)RSS-стрічка коментарів

  1. podarok коментує:

    класна стаття…
    Дуже прошу автора цього блогу…
    style.css 36 строка
    #content {style.css (line 36)
    color:#000000;
    font-family:Tahoma;
    font-size:12px;
    font-size-adjust:none;
    font-style:normal;
    font-variant:normal;
    font-weight:normal;
    line-height:2.1;
    }

    line-height:2.1;
    замість того нормал – реально менше очі напружує

  2. podarok коментує:

    Для того, щоб мати бренд, треба себе поважати. А ми вміємо лише хаяти…
    Навчіться поважати – тоді буде супер.
    А так повиїжали всі – кому тут бренди створювати?

  3. ivanko коментує:

    Стосовно бізнесової термінології – хто найбільший вклад зробив у розвиток, у кого всі вчаться, той і термінологію нав’язує, тому здебільшого вона базується на англомовних коренях.
    Росіяни, наприклад, добре знають що таке “помаранчева революція” та “майдан”, саме так і називають :) теж який не який внесок України.
    Мені, особисто, хотілося б щоб у асоціативному ланцюжку було більше науково-технічних досягнень, бізнес термінологія хай вже залишається такою як склалася історично.
    основа українського підприємництва заклалася у 90-их роках, коли будь-хто з легкістю міг із тогочасного напівкримінального середовища здобути який-небудь стартовий капітал
    Не кожен здатен з легкістю порушувати закони, дурити і оббирати до нитки стариків, вбивати конкурентів. нині маємо наслідки того періоду з якого і виріс Український кримінально – олігархічний капітал.
    Виріс би з іншого – мали б іншу країну.

  4. chugylo коментує:

    » line-height:2.1;
    замість того нормал – реально менше очі напружує

    Зробив. Треба бути серйозніше дизайном зайнятися.

  5. chugylo коментує:

    » Виріс би з іншого – мали б іншу країну.

    Готовий будувати кращу країну, без старих помилок!

  6. Ника коментує:

    Цікаво знати: Україна зайняла 133-тє місце із 157-ми по рівню економічної свободи.
    Майже внизу(

  7. princessa коментує:

    >>Цікаво знати: Україна зайняла 133-тє місце із 157-ми по рівню економічної свободи.

    А я чув що ми багатіше лише за молдову. Неймовірно! Гандьба нашої владі!!!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>