Лінукс у державних установах: не вірю

· 4 коментарів

12 травня відбувся круглий стіл щодо обговорення Державної цільової програми впровадження в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом. Наші чиновники зібралися брати приклад з Європи і встановити Лінукс на комп’ютерах у своїх кабінетах. Хотілося написати «на своїх комп’ютерах», але більша чиновників володіють інформаційними технологіями на елементарному рівні і раді якнайчастіше використовувати папір.

Не вірю, що ця програма буде втілена ефективно. І що хтось «зверху» так турбується про український інформаційний простір. Значно легше повірити, що ця ініціатива зроблена для відмивання грошей. Видатки на фінансування програми плануються у розмірі 45 млн. грн. За ці гроші буде створено спеціальний дистрибутив Лінукса та відповідну інфраструктуру. Перші кроки вже зроблено: 19 травня розширено склад Координаційної ради. Люди, що отримали ці місця, відхопили частинку пирога розміром у 45 млн. грн. Думаю, через 4 роки, коли програма завершиться, на нечисленних державних установах буде встановлений абияк склепаний Лінукс, а про нинішні плани ніхто й не згадає. Після чого можна знову спробувати зробити кар’єру на гучних ініціативах.

А в Microsoft дуже захвилювалися, дізнавшись про починання української влади. І почали її повчати. Основна їхня теза — що державі неправильно штучно підтримувати тільки одну економічну модель. Цікава стаття, добре показує якою є політика Microsoft.

Не помагаєте, то й не заважайте — такий крик душі. Але світом правлять гроші.

Категорія: Linux

Коментарі (4)RSS-стрічка коментарів

  1. meako коментує:

    Очередний розпил бабла. 45 мільйонів гривень піде на те щоб взяти убунту і поміняти в ньому волпейпер, назву та заставку при запуску. І сказати : ось, наш національний дистрибутив.
    Будемо надіятись що хоч убунту, а не якись AspLinux.

  2. FireON коментує:

    Аргументи Microsoft щодо цього питання, як на мене, цілком коректні. Потрібно аналізувати кожну конкретну ситуацію і відповідно обирати необхідні програмні рішення, а не втупу підтримувати якусь одну модель. До того ж, якщо це дійсно робиться для відмивання грошей під гучними гаслами, по шкода державі буде заподіяна подвійна: крім відмитих 45 мільйонів, ми отримаємо ще й неефективну інформаційну інфраструктуру.

  3. chugylo коментує:

    meako, не думаю, що більша частина грошей піде на саму розробку. Скоріше, на бюрократичну тяганину, перепідготовку кадрів, поширення.

    P. S. А ще хочуть зробити кириличні домени.

  4. FredCat коментує:

    а що… в Ізраїлі таке втілили в життя :)
    а якщо чесно, черговий маразм

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>