Чи варто переходити на Linux?

· Один коментар

Питання про те, яка операційна система найкраща — неправильне. Краще ставити питання так: «Яка операційна система найкраща для мене?» Різні люди мають різні потреби і смаки. Я для себе вирішив, що краще використовувати Linux. Я вибрав Linux не тому, що це — безплатно, чи круто, чи сумлінно дотримуюсь закону, чи фанатик руху за вільний софт. Я люблю Linux тому що:

  • архітектура Unix — логічна, красива, проста і завершена.
  • спільнота цінить мене за те, що я знаю і вмію, а не дивиться на мене, як на споживача з гаманцем.
  • Linux мовчки погоджується з будь-якими моїми бажаннями

А не люблю я його за складні налаштування.

За час свого знайомства з цією чудовою операційною системою я зрозумів багато її особливостей. Виробилась звичка порівнювати все з Windows. Ця стаття — своєрідний розгорнутий тест на свою готовність здійнити перехід.

Вибір софту

Перше питання, яке задають собі новачки при переході на Linux, — чи будуть працювати їхні улюблені програми, а якщо ні, то які є альтернативи. Деякі програми є кросплатформенними і успішно запускаються на всіх поширених операційних системах. До цих програм належать всі продукти родини Mozilla (Firefox, Thunderbird, FileZilla та інші), Opera, VLC, Apache. Багато софту є кросплатформенним, але більш відомим в ОС Linux: GIMP, Open Office.org, AbiWord. Якщо програма не є кросплатформенною, то її зазвичай можна (інколи не можна) запустити через Wine. Цей проект швидко розвивається. На гірший випадок, можна запустити Windows на віртуальній машині. Але будь-який запуск програми на нерідній платформі — халтура. Не варто здійснювати перехід з надією на ці недорішення. Втрачаються частина функцій, надійність, швидкість і збільшується споживання ресурсів.

На жаль, є кілька типів програм, що дуже слабо представлені в Linux. Це перекладачі (не зустрічав ні одного), програми розпізнавання тексту (тільки латинка) і 3D ігри.

Складність налаштування

У своєму пості «Психологічний перехід на Linux» я вже розмірковував над проблемою (чи перевагою?) складності Linux. Суть зводиться до того, що перехід доцільний тільки для людей, що багато і серйозно користуються комп’ютером. Тоді «інвестиція у налаштування» буде вигідною.

Треба бути технофілом

Припустимо, у Вас перегоріла лампочка. Що Ви зробите?

  1. Попрошу когось її поміняти.
  2. Поміняю сам, але без задоволення.
  3. Поміняю сам із задоволенням на енергозберігаючу, при цьому хвалячи технічний прогрес. Порахую зекономлені кіловати і гривні. Буду милуватися дизайном і приємним відтінком світла.

Хороший лінуксоїд може вийти тільки з хорошого технофіла. Якщо Ваша відповідь — третій варіант, то вже можна задуматися над перевагами переходу.

Стабільної системи, як би вона не називалася.

Категорія: Linux

Коментарі (1)RSS-стрічка коментарів

  1. Olenka коментує:

    Привіт! Гарний блог – дуже цікаво й приємно читати :) . Дякую. Підписуюсь!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>