· · Коментарів немає

Сталін не «воз’єднував» Україну

Теперішні комуністи геть здрібніли й спримітизувалися. 11 квітня у Луцьку невеличка (а тепер усі невеличкі) група комуністів набралася нахабства збирати гроші на пам’ятник Сталіну. Але патріоти розтрощили їхній намет і комуністам довелося ганебно відступити під прикриттям міліції. Про це можна детальніше прочитати на сайті «Волинські новини» чи Mykhailov Photography. Мою увагу привернув плакат, який висів у наметі комуністів: намальований Сталін із люлькою і написано «Воз’єднав Україну». Вони допустили три помилки.

Помилка перша: не «воз’єднав», а «возз’єднав». Можна «об’єднав» або «злучив».

Помилка друга: на їхній карті Крим показаний жовтим кольором, який має означати, що саме Сталін приєднав Крим до «великої» України. Але насправді це зробив Хрущов.

Помилка третя, але перша за значенням: Сталін не возз’єднав Україну. Повністю єдиною Україна є зараз. Був сумнівний епізод з нацистською окупацією. А перед тим Україна була єдиною у складі Речі Посполитої, якщо не рахувати Закарпаття. Але за часу Сталіна Україна не була єдиною і, більше того, саме він доклав зусиль, щоб цього не було.

Що таке Закерзоння? Це українські землі, насильно відрізані від України під гаслами взаємного обміну населенням (як худобу!). Це споконвічні українські землі Холмщина, Надсяння, Підляшшя, Лемківщина. Так, не Сталін провів операцію «Вісла», але варто йому було тільки захотіти, то була б в Україні Холмська область. Він міг би приєднати до України, наприклад, і Гданськ, якби захотів. До чого тут Гданськ? А який стосунок мав Кенігсберг до Росії?

Цілком могла би бути в Україні й Берестейська область. Пінськ і Берестя (Брест) — то є українські землі!

На Кубані режим звелів зробити так:

1) У триденний термін перевести всі українізовані газети на російську мову.
2) Листівки, брошури, стінгазети, багатотиражки, іншу літературу, що виходила українською мовою, надалі видавати російською мовою.
3) Перевести до першого січня усе діловодство радянських, партійних, колгоспних та інших організацій на російську мову.
4) Радіомовлення українською мовою припинити.
5) Перевести викладання на всіх короткотермінових курсах (учительських, колгоспних, кооперативних та інших), що працюють зараз у районах, на російську мову.
6) Про підготовку до осені 1933 р. переходу шкіл та освіти на російську мову і про порядок перевірки покращення учительського складу українізованих шкіл, Крайкомом будуть дані додаткові вказівки.

На Кубані багато людей похилого віку досі добре розмовляють на «балачці», не усвідомлюючи, найчастіше, що це діалект української, затриманий у розвитку, але аж ніяк не російської:

А грець його зна! У нас в станиці на ней каже багато людей, хоч потрошки її й забувають. Ось і я вже не вмію дуже швидко балакать, так, дві-три фрази кажу, не більш, після на русский перестрибую, бо і в Краснодарі дуже довго вчився, а коли в станицю вернувся, багато позабував.

Кубань стала ілюстрацією до фрази Ліни Костенко: Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. І Шевченкової: Німець каже: «Ви – моголи!» – «Моголи, моголи!» Золотого Тамерлана онучата голі. Тепер українцями у Краснодарському краї (це тепер так зветься) називають себе на переписі менше 0,9% громадян.

А Стародубщина, а Курщина? А ще Клини: Зелений, Жовтий, Сірий, Малиновий.

Сталін не возз’єднав Україну, а насильно обрізав її.

Джерела і посилання для подальших досліджень
  1. Вікіпедія – Балачка
  2. Вікіпедія – Шаблон:Регіони розселення українців
  3. Україна Молода – «Якби Сталін погодився на пропозиції Хрущова, в Україні була б Холмська область»
  4. ЛітАкцент – Пінськ і пінчуки
  5. Радіо Свобода – 22 січня 1919 року територія України була в 1,6 раза більшою від нинішньої
  6. Пошук Зображень Google – «карта українських етнічних земель»

Правду не сховати!

Категорія: Uncategorized

Коментарі (0)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>