Купити дороге — отримати повагу до речі

Листопад 6, 2008 | психологія

Є простий спосіб боротися зі своєю лінню: купити дорогі інструменти і засоби.

Наприклад, купивши Молескін замість простого дешевого записничка, можна привчити себе записувати потрібну інформацію. Бо так і хочеться використати таку хорошу унікальну річ (Пікассо малював у такому ж свої шедеври!) для чогось теж хорошого і унікального. А про простий записник чи органайзер телефона легко забути. Молескіна у мене немає, але я, пишучи статтю, переконав себе, що недобре записувати свої ідеї у простий txt-файл. Тому почав користуватись програмкою Tomboy. Кілька текстових ефектів, як то виділення жирним чи курсивом, і миттєве завантаження добре відбивають будь-яке бажання ліні.

Як підібрати котеня чи цуценя на вулиці, можна й не стриматись, як викинути його назад. А заплативши за майбутнього улюбленця суму з багатьма нулями, рука не підніметься так просто його позбутися. Хоч багатьом не потрібний довгий родовід і породистість.

Тільки програмне забезпечння не дуже підкоряється цьому психологічному феномену. Мало хто цінить софт тільки за його ціну. У вільних програм (Linux чи Firefox) найвідданіші прихильники. Мабуть, це просто менталітет такий — нема поваги до того, що не можна помацати. Але й із цього винятка є виняток: продукція корпорації Apple. З іншої сторони, «яблучні» продукти дійсно зручні і надійні.

Не знаю точно, як пояснити цю особливість людської психології. Скоріш за все, володіння дорогою річчю, яку мають тільки одиниці, підвищує самоцінку її власника. А ті, що цим захоплюються, самооцінку мають невелику. Покупка дорогого просто збільшує впевненість у тій сфері, якої стосується річ. Що ж, якщо не перетинати розумну межу, за якою отрута гламуру, то хай кожен самостверджується як хоче. Хіба ні? Все-таки дорога річ якісна і не має ламатися в найбільш непідходящий момент.

Ваш коментар