16-08-2009 23:10Мандрівка у Тараканівський форт: звіт

14 серпня мав радість побувати у Тараканівському форті. Тараканівський (або Дубенський) форт знаходиться в кількох кілометрах від м. Дубно на околиці с. Тараканів. Він був збудований у кінці 19 століття для охорони кордонів Російської імперії і непогано зберігся до нашого часу. Багато в чому, це унікальні руїни. Але писати ще одну копію історії Тараканівського форту я не стану. Усе вже давно описано до мене кваліфікованими істориками. ;) Я зроблю тільки огляд і дам низку порад для таких мандрівників як я сам: як побувати у Тараканівському форті так, щоб усе було гаразд. Фотографувала моя сестра, а обробку фоток зробив я.

Тараканівський форт

Тараканівський форт знаходиться недалеко від траси Київ–Львів і від залізниці. Від дальньої зі сторони Рівного околиці с. Тараканів до нього веде побита, давним-давно заасфальтована дорога. Вона починається біля знаку межі села.

Тараканівський форт: траса Київ–Львів та дорога до форту

На половині дороги можна побачити кам’яний хрест.

Тараканівський форт: хрест

Через метрів 300–500 дорога розходиться у 3 сторони. Якщо ви приїхали на машині, краще залишити її тут і далі йти пішки. Наліво дорога в село. Нас вона не цікавить. Прямо і вниз — дорога у невеличкий лісок. Це найкоротший шлях до форту. А якщо забажаєте, можна повернути направо і вийти на галявину. Природа біля Тараканівського форту — дуже гарна і різноманітна.

Тараканівський форт: галявина

Туристи ще не дуже засмітили ці місця. Я бачив якусь денну хижу пташку (орел?) і свіжовириту широку нору. А жаб і ящірок тут дуже багато. Одна з них насмілилась залізти мені на джинси. :D

Тараканівський форт: ящірка

Чимало рослин я ніколи не бачив до цього ніде. Неможливо не помітити височезні, до 3м, зонтичні рослини, назви яких я не знаю і ніколи не бачив. Їх насіння приємно пахне. Мабуть, якась привезена з іншого континенту рослина, що облюбувала родючі українські землі.

Тараканівський форт: височезна рослина

Якщо пройти галявиною далі, відкривається вид на залізницю і на річку. Спроба спуститися до води була не дуже вдалою. Мабуть, треба робити це ближче до села.

Тараканівський форт: вид на залізницю

Саме з цієї сторони знаходиться головний вхід до Тараканівського форту.

Тараканівський форт: головний вхід

Весь форт обнесений стіною, на якій добре прижився виноград.

Тараканівський форт: стіни

Найкращі входи всередину можна розпізнати по трафаретних написах «ЗАБОРОНЕНА ЗОНА». Ось туди і треба заходити. :) Щодо безпеки, то простої обережності буде достатньо. Під однією із стін почеплений вінок. Мабуть, зірвався якийсь невдаха-мандрівник. А ще у казематах є глибокі колодязі.

Тараканівський форт: ЗАБОРОНЕНА ЗОНА

Кажуть, за цією великою архітектурною пам’яткою слідкує тільки один сторож. У Європі на такій споруді давно б стали заробляти, а у нас, як бачимо, — ні. Хоча сміття тут не так уже й багато. От, наприклад, за Корецьким замком ніхто не доглядає взагалі і він поступово перетворюєтся на смітник.

Тараканівський форт: головний корпус

Усієї величі форту фотографія не передає — ні. Це треба бачити на власні очі. Особливо у підземеллях. Бачити момент вихоплений спалахом камери із темряви — це не те саме, що оглядати все із вузьким променем ліхтарика.

Тараканівський форт: «вулиця»

Головне правило — взяти потужний ліхтарик. Найцікавіше у Тараканівському форті знаходиться у казематах і казармах, більша частина яких знаходиться під землею.

Тараканівський форт: підземелля

Важко повірити, всього 100 років тому у цих темних і вологих приміщеннях жили напівголодні і напівграмотні солдати. Вони жили тут для війни — щоб вбивати. А тепер сюди ходять, щоб відпочити. Гуляють, ніби це збудовано спеціально для їх розваги, чистенькі і з дорогою технікою 21 століття. Відразу відганяє охоту до ностальгії.

Тараканівський форт: сходи

Стіни розмальовані графіті. Імена, роки, міста і села… Час невблаганний. Найстаріший акт вандалізму був зроблений 1978 року, а найвіддаленіші міста: Мінськ і Донецьк.

Тараканівський форт: графіті

Чим глибше, тим цікавіше. Канал СТБ переконує, що у їх знімальної групи у Тараканівському форті розряжалися акумулятори. Цілком можливо у холоді і високій вологості. А ще тут, мовляв, є привиди. Так і хочеться закричати диким голосом «Угу-гу!». Ехо розносить звуки дуже далеко. Або розповідати чи слухати страшні історії.

Предки людей жили на деревах. Для нас досі неприродньо бути під землею. Якби люди походили від кротів, то навпаки, боялися б відкритого простору.

Тараканівський форт: підземелля

Я, безсумнівно, правильний примат. Тільки цікавість може мене загнати у це непривітне місце замість відпочинку десь, наприклад, на пляжі. Якщо і у вас цікавість переборює любов до комфорту — приїжджайте у Тараканівський форт. Будете дивитись на все із відкритим ротом. :)

Тараканівський форт: chugylo

Tweet

5 коментарів
категорії: Некатегоризовано

Схожі записи

  • Немає схожих записів

Коментарі:

  1. jin пише:
    17–08–2009 9:30

    Я якось їздив туди машиною… але так і не знайшов форту, проїхався через той лісочок, трохи поцарапав бока об гілки, і виїхав на трасу у сусідньому селі :(

  2. hellveen пише:
    17–08–2009 18:58

    Зонтичні рослини – то борщовик засохший. Я надіюсь ти його руками не торкався?

  3. Торкався, але тільки до засохлих частин. Почитав про нього: просто суперрослина якась. Хотів уже писати, що нічого моїм рукам не сталося, але якось-таки згадав легку сверблячку у пальцях. Але це могло бути не тільки від борщовика, але й від двох маленьких подряпин, які я заробив. У таких умовах не дуже хочеться аналізувати кожну клітинку організму, ага?

    P. S. Поки шукав інформацію про борщовик, прочитав, що він із родини парасолькових. Спочатку не зрозумів, що це те саме, що родина зонтичних. Слово «зонтик» в українській мові є. Але мовні пуристи так не думають. Спелчекер у Файрфоксі його пропустив, це слово є на slovnyk.net і у Вікіпедії родина називається «Зонтичні», а не «Парасолькові».

  4. Петро пише:
    22–08–2009 12:40

    Борщовик дуже небезпечний-можна такі хім опіки отримати-лікуватися довго і нудно. А у форті я був – ледве знайшов. До чечі не знав що там сторож є-не бачив я його

  5. Viktorin пише:
    01–09–2009 12:40

    лісочок там цікавенький біля форту

Написати коментар