Корі Докторов – Вигуглений

· Коментарів немає

Категорія «Книги» зупинилася була в своєму розвитку уже на першому записі, але тепер ожила і її майбутнє обіцяє бути цікавим.

У першому записі темою книги було минуле, а темою оповідання Корі Докторова «Вигуглений» є, до пари, майбутнє. Це невеличке оповідання у жанрі кіберпанку. Року дії не вказується, але я думаю це біля 10 років вперед (2020р.). Тобто, якщо більшість творів цього жанру стосуються віддаленого майбутнього, якого ніяк не передбачити, то це оповідання може виявитись близьким до правди. І цей факт змушує читати не просто для розваги і не просто задуматися над долею людства, а й, можливо, переглянути деякі свої повсякденні звички.

В оповіданні головний герой Грег Лупінськи потрапляє під пильне спостереження спецслужб. Ні за що. Просто не пощастило. Просто система, яка мала б ловити злочинців і терористів не завжди підозрює тих, кого потрібно. А головна деталь сюжету, яка приваблює читачів і довкола якої крутяться усі інші — що спецслужбам допомагає всесильна корпорація, імперія зла Google Inc. Адже не секрет, що для слідчих інтернет-діяльність підозрюваного може становити дуже великий інтерес. Ви помиляєтесь, якщо припускаєте, що Гугл зливає особисту інформацію користувачів всім, хто пред’явить посвідчення правозахисних органів. Право на особисте життя як захищається зараз, так і буде захищатися в недалекому майбутньому, а тим більш в Америці. Але контекстна реклама не належить до особистої інформації, правда? А тим більш записи на ресурсах Вебу 2.0 тощо. У недалекому майбутньому, якщо вірити «Вигугленому» право на особисте життя буде, але й практика підозрювати людину по роду її інтернет-діяльності стане нормою. Усе йде до того, адже моніторити громадян в Інтернеті набагато простіше і ефективніше, ніж робити те саме в реальному житті.

Герой довідався що йому загрожує, знайшов допомогу, а що було далі — примовчу.

Оповідання, загалом, про безпеку. Безпека — це дуже важливо, вона знаходиться на другій сходинці піраміди Маслоу. Спробую дати визначення безпеці.

Безпека — це відсутність ворога або відсутність у ворога ресурсів завдати шкоди.

У даному випадку, відсутність у ворога інформації, яка може зашкодити. Тобто поводитися безпечно в Інтернеті означає не залишати інформації, яку ворог може використати проти вас самих. Це прості трактування, які не враховують складних стратегій типу «Найкращий захист — це напад» тощо.

Нічого нового для себе у «Вигугленому» не знайшов, написано не дуже майстерно, герої нецікаві. Писати цю статтю цікавіше, ніж читати це оповідання. Оціню на 3/5, за актуальність. До речі, читав оповідання на http://translated.by/you/, жаль перекладів на українську там кіт наплакав.

  • Автор: Корі Докторов (Cory Doctorow)
  • Назва: Вигуглений (Scroogled)
  • Мова, мова оригіналу: українська, англійська
  • Жанр: кіберпанк
  • Особиста оцінка: 3/5
  • Посилання: http://translated.by/you/scroogled/into-uk/
Категорія: Книги

Коментарі (0)RSS-стрічка коментарів

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>